Woonhuis regio Utrecht wint Reynaers Projectprijs

Woonhuis regio Utrecht wint Reynaers Projectprijs

Robuuste villa tussen bos en heide

Dinsdag 21 februari 2017 — De strijd om de Reynaers Projectprijs 2016 was spannend. De top 3 wisselde regelmatig. De uiteindelijke winnaar werd het woonhuis regio Utrecht, een ontwerp van architectenbureau Bedaux de Brouwer Architecten BNA, gerealiseerd door gevelbouwer Alconstrux. De robuuste villa kreeg 18 % van alle door het publiek uitgebrachte stemmen en won. 

De villa is gebouwd op de grens van dorp en landschap, midden in de natuur tussen bos en heide. Op de kavel en in de directe omgeving zijn veel bomen blijven staan, zo is het bosrijke karakter behouden. De bewoners wilden het landschap rondom door laten lopen tot aan het huis.

 

Architect Peter Keijsers

Het woonhuis telt twee lagen, waarvan de onderste half verdiept is verzonken in de grond. Architect Peter Keijsers vertelt waarom: “Het gebouw heeft een behoorlijk volume en door een groot deel ondergronds te bouwen, oogt het minder volumineus. Ook de beleving van de omliggende natuur is zo vanaf beide niveaus specialer.”

 

De vakjury over de villa

De jury omschreef de villa als volgt:
 

‘’Het ruwe, schone beton in de gevel van deze villa in bosrijke omgeving steelt weliswaar de show, maar het zijn de subtiel gekozen en gedetailleerde kozijnen die dat mogelijk maken. Want ondanks de robuuste structuur van de villa, is het juist het spel buiten-binnen-buiten dat een grote rol heeft in de beleving door de bewoners. Daar waar een relatie kan worden gemaakt tussen het interieur en het groen om de villa, zijn het grote raampartijen – gevat in ranke donkere kozijnen – die dat mogelijk maken. Ook voor de verdiepte slaapruimten kan op die manier daglicht worden gevangen. Een buitenzonwering met donkere horizontale lamellen geeft het exterieur een vriendelijke schaal.’’

Projectprijs

De villa werd samen met acht andere projecten door de vakjury genomineerd voor de 19e editie van de Reynaers Projectprijs. Uit de negen genomineerden kon het publiek online haar favoriete top drie samenstellen. Van de bijna 13.000 uitgebrachte stemmen was 18 % voor de Utrechtse villa, gevolgd door de transformatie van Philips Lighting in Eindhoven en het Avec-kantoor in Tilburg op respectievelijk de tweede en derde plaats.

Binnenkort vindt de prijsuitreiking plaats. De winnende architect en gevelbouwer ontvangen ieder 2.500,00 euro. In overleg mag de winnaar datzelfde bedrag doneren aan een goed architectuur doel. Zo wordt passie voor architectuur ingezet voor een maatschappelijk doel. 

Woonhuis, Zeist

Architect Peter Keijsers bij woonhuis regio Utrecht
Woonhuis regio Utrecht Reynaers 1
Woonhuis regio Utrecht Reynaers 2
Woonhuis regio Utrecht Reynaers 3
Woonhuis regio Utrecht Reynaers 4
Woonhuis regio Utrecht Reynaers 5
Woonhuis regio Utrecht Reynaers 5