Dune House wint Reynaers Projectprijs 2014

Dune House wint Reynaers Projectprijs 2014

Houten diamant wint 17e editie projectprijs

Maandag 2 maart 2015 — Het was een spannende strijd om de Reynaers Projectprijs 2014. De Cacaofabriek in Helmond en Dune House op Terschelling wisselden steeds van koppositie met als de uiteindelijke winnaar Dune House. De villa gelegen in de duinen, een ontwerp van Marc Koehler Architects, gerealiseerd door gevelbouwer Huijberts Gevelbouw, won met slechts één procent meer stemmen.

Het was een spannende strijd om de Reynaers Projectprijs 2014. De Cacaofabriek in Helmond en Dune House op Terschelling wisselden steeds van koppositie met als de uiteindelijke winnaar Dune House. De villa gelegen in de duinen, een ontwerp van Marc Koehler Architects, gerealiseerd door gevelbouwer Huijberts Gevelbouw, won met slechts één procent meer stemmen.

Houten diamant
Marc Koehler omschrijft Dune House als een loft die half verzonken ligt in de duinen, uitkijkt over zee. Het concept van het huis is geïnspireerd op de beleving van het duinlandschap. Koehler: ‘’In dit ontwerp hebben we het natuurlijk landschap willen respecteren en integreren. Het dak en de gevel hebben dezelfde houten uitstraling gekregen die aansluit bij de kleuren van het duinlandschap. Dune House is een houten diamant.’’

De route in het huis sluit aan bij de wandeling rond het huis. ‘’Het is net alsof je een duinwandeling maakt. Door het op verschillende niveaus situeren van het woonprogramma, ontstaan verschillende zichtlijnen en ruimtes, net als in de duinen’’ aldus Koehler

Aluminium tussen het hout
Tussen al het hout is de toepassing van aluminium in de gevel opmerkelijk te noemen. Koehler noemt het grote, schuine raam als een van de meest opvallende elementen van het project. Hiervoor is gebruik gemaakt van het aluminium vliesgevelsysteem CW 50-OW van Reynaers. Dit systeem combineert een ranke aluminium kliklijst aan de buitenzijde, met een houten binnenzijde.

Opvallend raam
Huijberts Gevelbouw uit Opmeer was als gevelbouwer betrokken bij de realisatie van de aluminium gevelelementen. Paul Huijberts: ‘Dat grote raam vormde beslist een uitdaging.’’ Het resultaat mag er zijn. Het raam zorgt vanuit de verschillende punten voor een steeds andere ervaring van de natuur en eenmaal bovenin het huis, zorgt het raam voor een adembenemend uitzicht over de duinkop met in de verte de zee. Tegelijkertijd zorgt dit grote, schuine raam voor privacy.

Projectprijs
Dune House werd samen met negen andere projecten door de vakjury genomineerd voor de Reynaers Projectprijs. Nieuw in deze 17e editie van de projectprijs was dat de architect van een gebouw een toelichting gaf op zijn ontwerp en de keuze voor het gebruik van aluminium systemen in de gevel. Hiervoor was van ieder afzonderlijk project een korte video gemaakt. Uit de 10 genomineerden kon het publiek online haar favoriete top drie samenstellen.

Vakjury
De vakjury beoordeelde alle 59 inzendingen voor de prijs en signaleerde daarbij enkele opvallende zaken zoals het daglicht dat bij particuliere woningen een steeds belangrijkere rol speelt. Volgens de jury verstaat goede architectuur de kunst om zoveel mogelijk daglicht binnen te laten en een aantrekkelijk klimaat te creëren. Teveel daglicht is niet goed, maar (subtiele) lichtinval vanuit verschillende richtingen geeft ruimten een extra dimensie. De jury is enthousiast over de uitwerking hiervan bij de genomineerde projecten: met raampartijen op ongebruikelijke plaatsen in de gevel en een structurele zonwering op de meest bezonde gevels wordt het daglicht gedoseerd.

Dune House toont ook de kracht van daglicht in het interieur. Hier bepalen het dagelijks veranderend licht en de seizoenen voor een belangrijk deel het gebruik van de woning. De bewoners kunnen met het daglicht wonen en werken, of juist op zoek gaan naar beschutting.

Uit het juryrapport
De jury omschreef Dune House als volgt:
‘’Dune House op Terschelling is in alle opzichten een uniek project. Hier hebben architect en opdrachtgever elkaar én de betrokken bouwpartners uitgedaagd tot hoogstaand maatwerk. De raampartijen zijn groot, grillig gevormd en tegelijkertijd zeer solide: dat is ook wel nodig in een omgeving met veel zand, water en wind. De kleurstelling van de materialen in de gevel is zorgvuldig afgestemd. In het interieur speelt de daglichttoetreding een belangrijke rol in de routing en het gebruik van de verschillende ruimten.’’

Prijs
Binnenkort vindt de prijsuitreiking plaats. De winnaar van de 17e Reynaers Projectprijs ontvangt 2.500,00 euro en mag een zelfde bedrag besteden aan een goed architectuur-doel. Koehler, die eerder dit jaar werd uitgeroepen als Talent met Toekomst van de Nationale Bouwprijs, en ook Huijberts zijn blij met het winnen van de Reynaers Projectprijs. Huijberts “Het was echt een spannende strijd en we beschouwen deze eerste plaats dan ook als een geweldig compliment voor het ontwerp en de realisatie van Dune House.‘’

 

Fotografie: Filip Dujardin

Marc Koehler vertelt over zijn ontwerp voor Dune House op Terschelling