Copierwoning wint Reynaers Projectprijs

Copierwoning wint Reynaers Projectprijs

Overtuigende winnaar voor 18e projectprijs

Maandag 18 januari 2016 — De Reynaers-projectprijs 2015 kent een overtuigende winnaar. Nog niet eerder stond een project vanaf dag één op de eerste plaats en hield deze koppositie vast tot het einde. De Copierwoning in Zeist, een ontwerp van architectenbureau Jevanhet Architectuur, gerealiseerd door gevelbouwer Haro Aluminium, kreeg ruim 20 % van alle door het publiek uitgebrachte stemmen en was daarmee de onbetwiste winnaar. 

Architect Jeroen van Hettema van Jevanhet Architectuur, maakte van de bescheiden Copierwoning een riante villa. Van Hettema vertelt: “Het was een uitdagende opdracht want de woning is een gemeentelijk monument. Dat betekende dat de oude woning intact moest blijven en het nieuwe deel op zichzelf moest staan. Een andere moeilijkheid was dat de Copierwoning in de kleinste woningcategorie viel en er daarom maar beperkt bijgebouwd mocht worden.”

Van Hettema: “Het doel van zowel mij als van de bewoners was om binnen en buiten in elkaar over te laten lopen. Dit is vooral duidelijk voelbaar bij de dubbele trap aan de zijkant van het huis, tevens de favoriete plek van de bewoners. Door aan beide kanten van de hoge glaspui een trap te plaatsen, vervaagt hier de grens tussen huis en tuin.”

Knipoog naar Rietveld
Vanaf de oude woning wordt het nieuwe gedeelte betreden via een glazen corridor. Aan de voorkant van de aanbouw zit ook een grote raampartij. Deze lijkt van binnenuit oneindig ver naar boven door te lopen. Aan de buitenkant liggen de kozijnen van deze pui vlak in de gevel, omdat de kozijnen in het Rietveldhuis ook gelijk liggen met het metselwerk.

 

Het feit dat er maar beperkt bijgebouwd mocht worden, werd opgelost door de woning helemaal te onderkelderen. Doordat de woning op een duin ligt, konden ook in de kelder op veel plekken puien worden gemaakt. De woning is nu zowel op de begane grond als in de kelder volledig open naar de tuin toe. Natuurlijk mocht een knipoog naar Rietveld niet ontbreken. Van Hettema: “Daarom heeft de nieuwe aanbouw op twee plekken een open hoek, net zoals het Rietveld-Schröderhuis in Utrecht.”

 

De vakjury over de Copierwoning
De jury omschreef de Copierwoning als volgt:
‘’Deze inzending betreft de aanbouw aan de woning die Gerrit Rietveld in 1955 voor zijn vriend Andries Copier ontwierp. Rietveld maakte een bescheiden tweelaagse woning op een duin, met rechte lijnen en een plat, licht overhellend dak. In de nieuwe aanbouw zijn de door Rietveld getekende lijnen op subtiele wijze vertaald in zowel volume als gevel. Binnen de stringente eisen van het bestemmingsplan en met respect voor het bestaande pand, is een flink volume over twee lagen gerealiseerd. Daar waar het witte, bestaande huis een introvert karakter heeft, durft het nieuwe bouwdeel stoer voor de dag te komen met donkere baksteen en donkere kozijnen. Een geheel beglaasde doorgang verbindt de twee architectonische uitersten, die bij gedetailleerde beschouwing toch heel veel gemeen blijken te hebben.’’

Projectprijs
De Coppierwoning werd samen met zeven andere projecten door de vakjury genomineerd voor de 18e editie van de Reynaers Projectprijs. Uit de acht genomineerden kon het publiek online haar favoriete top drie samenstellen. Van de bijna 10.000 uitgebrachte stemmen was ruim 20 % voor de Copierwoning, gevolgd door de renovatie van de Koninklijke Gazellefabriek in Dieren en het Brouwhuis in Oisterwijk op respectievelijk de tweede en derde plaats.

Binnenkort vindt de prijsuitreiking plaats. De winnaar ontvangt 2.500,00 euro en mag datzelfde bedrag doneren aan een goed architectuur doel. Zo wordt passie voor architectuur ingezet voor een maatschappelijk doel. 

Copier woning, Zeist

Reynaers Copierwoning 008
Reynaers Copierwoning 011
Reynaers Copierwoning 007
Reynaers Copierwoning 001
Reynaers Copierwoning 010
Reynaers Copierwoning 002
Reynaers Copierwoning 003
Reynaers Copierwoning 012
Reynaers Copierwoning 009
Reynaers Copierwoning 004